Onze gemeente

Onze missie

De Protestantse Gemeente van Deurne en omstreken wil een open en levende gemeenschap van christenen zijn. Er is bij ons ruimte om te zoeken naar de zin van het leven. We proberen persoonlijk geloof vorm te geven in vieringen, in aandacht voor elkaar en in de samenleving. We leven in vertrouwen op God. De bijbel is voor ons een belangrijke bron. En we voelen ons verbonden met iedereen die in Christus’ Geest inspiratie vindt.




Waar wij voor staan

We vieren iedere zondag een eredienst, op de christelijke feestdagen en bij gelegenheden zoals een huwelijkszegen of een uitvaart. Zes keer per jaar is er een dienst van Schrift en Tafel. Enkele keren per jaar, onder andere op de feestdagen, is er een dienst voor jong en oud. Soms werkt de ZWO-groep mee in een thematische viering.  Met Pasen en met Kerst is er een speciale kinderviering waarin de jongsten actief bij de dienst worden betrokken.

In de diensten krijgen klassieke en meer eigentijdse vormen, woorden en liederen een plek. De liturgie is meerstemmig, in allerlei schakeringen, die iets van geborgenheid en troost, zoeken en verlangen of dankbaarheid en lofprijzing weergeven.

Onze historie

Onze gemeente telt ongeveer 165 belijdende leden en 175 doopleden. Hervormden en gereformeerden werken sinds 1988 in een federatie samen. En nu vormen we een gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland. In onze gemeente vind je ‘Brabantse families’, die al enige generaties in Deurne leven en leden die in de afgelopen tientallen jaren vanuit andere delen van Nederland hier zijn komen wonen. Veelal werken zij in plaatsen als Helmond, Eindhoven of Venlo. Het grondgebied van de kerkelijke gemeente omvat ook Bakel en Milheeze en van de burgerlijke gemeente Deurne het dorp Deurne (met Zeilberg, Walsberg en Sint Jozefparochie) en Vlierden en Liessel. De dorpen Helenaveen en Neerkant van de burgerlijke gemeente Deurne behoren bij de Protestantse gemeente Helenaveen.



Onze toekomst 

In toenemende mate wordt samenwerking gezocht en gevonden in omliggende kerkdorpen als met name Elsendorp, Boxmeer, Venray en Asten-Someren.


Daarnaast is er een intensieve samenwerking met de parochie Heilige Willibrord Deurne. Regelmatig worden speciale vieringen gezamenlijk voorbereid en verzorgd. Denk bijvoorbeeld aan Taizé-vieringen en Wereldlichtjesdag.

Kerk Protestantse gemeente Deurne
Kerk Protestantse gemeente Deurne
Bij de Vrede van Munster (1648) werd bepaald dat Deurne een zelfstandige protestantse gemeente werd, maar pas in 1815 werd de kerk gebouwd. De consistoriekamer dateert van 1907. De koperen bol en trompetter staan vanaf het begin op het dak, evenals de klokkentoren. De huidige klok is in 1947 geplaatst (foto: HVB_7405)
Interieur
Interieur
Het tinnen stel bestaat een dienblad, een schenkkan, twee collectebusjes ('s Hertogenbosch 1786/1798) en drie schotels (waarschijnlijk Maastricht 1690/1696).
Het stel kon worden gekocht in 1833 van de collecteopbrengst toen 113 nieuwe lidmaten, - overwegend in Deurne gelegerde militairen tijdens de Belgische opstand -, voor het eerst aan het Nachtmaal deelnamen. (foto: DSC_7884)
Heerenbank
Heerenbank
De grote Heerenbank is in 1906 op verzoek van de Heer van Deurne, Baron Th. De Smeth, geplaatst. Daarom noemen de Deurnenaren deze bank ook wel de 'baronnenbank'.
De bank is van eikenhout en waarschijnlijk uit de 18e eeuw. De voorzijde van de bank is iets gezwenkt en heeft een hoge plint met acht gebeeldhouwde motieven, bestaande uit guirlandes, ovalen en bladmotieven.
(foto: DSC_7843)
Bijbel
Bijbel
Pronkstuk in de kerk is de rijk geïllustreerde Statenbijbel uit 1663. Deze bijbel is de enige uitgave van Elsevier uit Amsterdam met een Latijnse letter (Antiqua). De omslag is een leren band met koperen beslag in XVIIe eeuwse stijl. Het is gerestaureerd in 1900 en in 1992.

De kanselbijbel is een Statenbijbel met leren band en koperen beslag die in 1747 is uitgegeven. Het bevat een acte van consent, anno 23 mei 1746, Utrecht, met een handtekening van Aegidius van de Putt.
(foto: WP_20140729_012
WP_20140729_007
WP_20140729_007
Akoestiek
Akoestiek
De akoestiek van de kerkzaal is bijzonder goed. Een prima locatie dus voor uw concert, lezing of voordracht. (foto: 138641867756046400_resized)
Pijporgel
Pijporgel
Het pijporgel is in 1950 gebouwd door de firma Reil in Heerde. Als de naam andersom wordt gelezen, staat er 'lier'. Daarom staat er op het orgel een kleine lier. De Protestantse Gemeente Deurne kocht het orgel in 1979 en nam het een jaar later in gebruik. Het houtsnijwerk is in 1997 aangebracht. (foto: IMG_7422)
Kerkzegel
Kerkzegel
Het kerkzegel bestaat uit een rond medaillon met daarin een tak met geelwitte lelies met donkergroene bladeren. Rond het medaillon staat de tekst: SIGILUM ECCLES DEURNENSIS / SICUT LILIUM INTER SPINAS. Dit betekent: Kerkzegel van Deurne / Gelijk een lelie onder de doornen (Hooglied 2.:2). Een militair die in Deurne gelegerd was tijdens de Belgische opstand, graveerde het kerkzegel. Het kerkzegel is afgebeeld in een gebrandschilderd raam en is gemaakt door de fimra Basart en Sloet uit Den Haag.
Wapenschild
Wapenschild
Het huidige wapenschild is van 2006 en gemaakt van lindehout door de Tsjechische kunstenaar Fr. Heinz. (foto: DSC_7852kop)
Kerkraam
Kerkraam
Rond kerkraam boven de preekstoel.
Begraafplaats
Begraafplaats
Sinds 1863 is de oorspronkelijke begraafplaats in gebruik. Nadien zijn er uitbreidingen geweest tot 1926. Baarhuisje (1863) en kerkhofmuur (deels 1863, deels 1926) evenals de graven van voor 1945 staan op de gemeentelijke monumentenlijst. Onder de treurbeuk is de afscheidsplaats.
Bij de muur aan de straatzijde bevindt zich de kleinste Joodse begraafplaats van Nederland. Hier ligt één jongen begraven.
Treurboom
Treurboom
HVB_7390
Klok
Klok
De huidige klok is in 1947 geplaatst.
Toren
Toren
(foto: 107.jpg)

Kerk in beeld

(blader met de pijl > en lees de hele tekst door te klikken op de pijl omhoog)

Sfeerimpressie (klik op een foto om uit te vergroten)