Te huur

De akoestiek van de kerkzaal is bijzonder goed. Een prima locatie dus voor uw concert, lezing of voordracht.

Interesse? Wij informeren u graag over de mogelijkheden.Neemt u dan contact op met dhr. R. Bruggink.Artikel in Weekblad van Deurne over PG kerk.


Gemeente


Bij de Vrede van Munster (1648) werd bepaald dat Deurne een zelfstandige protestantse gemeente werd, maar pas in 1815 werd de kerk gebouwd. De consistoriekamer dateert van 1907. De koperen bol en trompetter staan vanaf het begin op het dak, evenals de klokkentoren. De huidige klok is in 1947 geplaatst. 
Klik op de foto's voor een grote weergave.

Preekstoel

Jan Dijk (Deurne) maakte in 1694 de eikenhouten preekstoel.

Bij de preekstoel hoort een lezenaar, een houder voor de zandloper, een kandelaar en een doopbekken. Dit alles is vervaardigd uit geel koper in 1719 door een Bossche gieter.

Heerenbank

De grote Heerenbank is in 1906 op verzoek van de Heer van Deurne, Baron Th. De Smeth, geplaatst. Daarom noemen de Deurnenaren deze bank ook wel de 'baronnenbank'.

De bank is van eikenhout en waarschijnlijk uit de 18e eeuw. De voorzijde van de bank is iets gezwenkt en heeft een hoge plint met acht gebeeldhouwde motieven, bestaande uit guirlandes, ovalen en bladmotieven.

Het huidige wapenschild is van 2006 en gemaakt van lindehout door de Tsjechische kunstenaar Fr. Heinz.

Avondmaalstel

Het tinnen stel bestaat een dienblad, een schenkkan, twee collectebusjes   ('s Hertogenbosch 1786/1798) en drie schotels (waarschijnlijk Maastricht 1690/1696).

Het stel kon worden gekocht in 1833 van de collecteopbrengst toen 113 nieuwe lidmaten, - overwegend in Deurne gelegerde militairen tijdens de Belgische opstand -, voor het eerst aan het Nachtmaal deelnamen.

Statenbijbels

Pronkstuk in de kerk is de rijk geïllustreerde Statenbijbel uit 1663. Deze bijbel is de enige uitgave van Elsevier uit Amsterdam met een Latijnse letter (Antiqua). De omslag is een leren band met koperen beslag in XVIIe eeuwse stijl.

Het is gerestaureerd in 1900 en in 1992.


De kanselbijbel is een Statenbijbel met leren band en koperen beslag die in 1747 is uitgegeven. Het bevat een acte van consent, anno 23 mei 1746, Utrecht, met een handtekening van Aegidius van de Putt.

Pijporgel

Het pijporgel is in 1950 gebouwd door de firma Reil in Heerde. Als de naam andersom wordt gelezen, staat er 'lier'. Daarom staat er op het orgel een kleine lier. De Protestantse Gemeente Deurne kocht het orgel in 1979 en nam het een jaar later in gebruik. Het houtsnijwerk is in 1997 aangebracht.

Kerkzegel

Het kerkzegel van Deurne bestaat uit een rond medaillon met daarin een tak met geelwitte lelies met donkergroene bladeren.

Rond het medaillon staat de tekst: SIGILUM ECCLES DEURNENSIS / SICUT LILIUM INTER SPINAS.

Dit betekent: Kerkzegel van Deurne / Gelijk een lelie onder de doornen (Hooglied 2.:2).

Een militair die in Deurne gelegerd was tijdens de Belgische opstand, graveerde het kerkzegel.

Het kerkzegel is afgelbeeld in een gebrandschilderd raam en is gemaakt door de fimra Basart en Sloet uit Den Haag.


Begraafplaats

Sinds 1863 is de oorspronkelijke begraafplaats in gebruik. Nadien zijn er uitbreidingen geweest tot 1926. Baarhuisje (1863) en kerkhofmuur (deels 1863, deels 1926) evenals de graven van voor 1945 staan op de gemeentelijke monumentenlijst. Onder de treurbeuk is de afscheidsplaats.


Bij de muur aan de straatzijde bevindt zich de kleinste Joodse begraafplaats van Nederland. Hier ligt één jongen begraven die in de Tweede Wereldoorlog omkwam.

Protestantse Gemeente Deurne